VARMRÖKT LAX OCH SPARRIS PAJ

Varmrökt lax och sparris... ni hör ju själva så gott det låter!
Måste tipsa er om denna fantastskt goda laxpaj. Paj är enkel buffémat som dessutom är lätt att tillaga och bjuda vid större sällskap.
Receptet är taget från boken lax och kyckling. 
Receptet ger 4 portioner som huvudrätt eller 8 bufféportioner.
 
 

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • purjolök
  • 200 g grön sparris
  • Margarin eller smör att steka i
  • Salt
  • 300–400 g varmrökt lax
Äggstanning
  • 100 g parmesanost
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • ägg
  • 1,5 dl finhackad dill
  • Salt och peppar
 

Gör så här

  1. Kör vetemjöl, fullkornsdinkel eller grahamsmjöl och margarin eller smör i en matberedare.
  2. Tillsätt vattnet och kör alltsammans till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt den stå kallt i 30 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
  4. Skär purjolöken i fina skivor. Skär bort den nedersta hårda biten på sparrisen.
  5. Fräs först purjolök och sedan sparris lite lätt i margarin eller smör. Salta.
  6. Lägg purjolöken i botten på pajskalet. Dela laxen i bitar och fördela den ovanpå.
  7. Riv parmesanosten fint på rivjärnet.
  8. Blanda parmesan, majonnäs, crème fraiche, dill, ägg, salt och peppar till en äggstanning.
  9. Häll äggstanningen över laxen. Lägg sparrisen ovanpå.
  10. Grädda pajen i 25–30 minuter. Servera med en sallad.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: